Categorii: Fotbal

A fi sau a nu fi in Europa. Ce trebuie sa faca Steaua si Vaslui pentru a merge in primavara europeana?

Cu doar cateva saptamani inainte de sfarsitul grupelor Champions League si Europa League la fotbal, nicio echipa din Romania nu si-a asigurat calificarea in primavara europeana, dar exista doua echipe cu sanse bune de a face acest lucru.

Surprinzator sau nu, niciuna dintre cele doua nu se afla printre protagonistele Ligii 1 in acest sezon. Astfel, Steaua ocupa doar locul sase in campionat, cu 25 de puncte dupa 15 etape, in vreme ce FC Vaslui sta si mai rau, pe opt, cu un punct mai putin decat bucurestenii.

Din fericire, atat Steaua, cat si Vaslui depind numai si numai de propria evolutie in ultima etapa a Europei League pentru a se califica si nu vor astepta rezultate indirecte decat in cazul in care nu vor invinge. Dar sa trecem la calculele propriu-zise si sa vedem care sunt situatiile care le pot aduce pe Steaua si Vaslui in primavara europeana.

Cum se califica Steaua

Echipa lui Ilie Stan a avut noroc in ultima etapa a Europei League, desi a fost infranta de Schalke. Astfel, rezultatul din Cipru, de la meciul Aek Larnaca-Maccabi Haifa, ii face pe Tanase, Rusescu si compania sa aiba prima sansa la locul doi in grupa.

Mai exact, Steaua trebuie sa invinga in ultima etapa pe teren propriu, in fata celor de la Aek Larnaca, iar Maccabi Haifa sa faca cel mult o remiza acasa, cu Schalke, un rezultat care, sa recunoastem, este foarte probabil.

Aceasta este singura varianta de calificare pentru stelisti, care daca remizeaza sau pierd cu Aek sunt eliminati din Europa.

Cum se califica FC Vaslui

Pentru echipa lui Viorel Hizo lucrurile sunt si mai simple, dar acesta este numai si numai meritul lor. Dupa o noua evolutie eroica cu Lazio Roma, vasluienii trebuie doar sa invinga in Elvetia pe FC Zurich si se vor califica, indiferent de rezultatul partidei Lazio-Sporting.

Vasluiul se poate califica si la egal, in cazul in care Lazio va face la randul ei egal sau va pierde cu Sporting, dar si la infrangere, daca si Lazio va pierde cu portughezii.

Meciurile Steaua-Aek Larnaca si FC Zurich-FC Vaslui vor avea loc pe 14 decembrie si vor fi transmise in direct de Pro TV.

Scrie un comentariu