Categorii: Stiri, Tenis

Andy Murray… in sfarsit! Britanicul castiga primul titlu de Mare Slem din cariera

Fusese numarul doi mondial in 2009, obtinuse nu mai putin de 23 de titluri ATP, castigase medalia de aur la Olimpiada de la Londra, precum si peste 20 de milioane de dolari doar din premii. Cu toate acestea, ceva lipsea din palmaresul jucatorului de tenis Andy Murray, ceva atat de important incat toate performantele obtinute pana in urma cu o zi pareau marunte.

Lipsea trofeul de Mare Slem, trofeu pe care nu-l mai castigase niciun britanic de 76 de ani. Trofeu de care a fost aproape in patru randuri pana acum, dar pe care il ratase de fiecare data. Dar trofeu care a venit intr-un sfarsit, la US Open 2012.

Finala de la Flushing Meadow a fost una nebuna, chiar daca nu au fost deloc putini cei care au spus ca acest ultim act a fost unul de „mana a doua” fara Roger Federer si Rafael Nadal. Djokovic si Murray au aratat un spectacol de exceptie, in ciuda vantului agasant din New York.

Primul set a fost de departe cel mai echilibrat, intinzandu-se pe durata a nu mai putin de 80 de minute. Andy Murray s-a impus in tie-break, la 10, scotianul ratand nu mai putin de sase mingi de set pana a inchide acest act. Si actul doi a fost echilibrat, chiar daca britanicul l-a rezolvat putin mai repede, scor 7-5.

„Nole”, campionul en-titre de la US Open, s-a trezit din pumni si a preluat conducerea meciului. Murray n-a mai miscat in front in fata sarbului in urmatoarele doua seturi, acestea fiind adjudecate de numarul doi mondial relativ usor, scor 6-2, 6-3. A venit insa randul lui „Zombie” sa-si ridice brusc nivelul jocului, intr-un moment in care multi s-ar fi asteptat ca acesta sa cedeze psihic.

Pe fondul si unor probleme medicale ale lui Djokovic, Murray s-a dezlantuit in setul decisiv si s-a impus cu 6-2, scriind o pagina mare in cartea de istorie a tenisului din Marea Britanie. Andy, in varsta de 25 de ani, reuseste in sfarsit sa intre in galeria celor mai valorosi jucatori de tenis din istoria sportului, revenind pe locul trei in lume, in fata lui Rafael Nadal.

De partea cealalta, Djokovic ramane pe doi in lume, aflandu-se insa destul de departe de pozitia de lider a lui Roger Federer. „Nole” a pierdut pentru prima data intr-o finala de Mare Slem in fata unui alt jucator decat Nadal si Federer, dar ramane cu cinci astfel de titluri, dintre care unul la US Open.

In ierarhia mondiala de simplu, Romania are din nou un jucator in top 100, in persoana lui Victor Hanescu, ajuns in aceasta saptamana pe 97. Adrian Ungur a urcat si el, pana pe 102, in vreme ce Marius Copil este pe 215. La dublu, Horia Tecau a coborat o pozitie, pana pe locul 6, Florin Mergea este pe 103, iar Andrei Daescu pe 131.

Scrie un comentariu