Categorii: Stiri

Armenia este noua campioana olimpica la sah

Castigatoarea celei de-a 40-a olimpiade la sah desfasurate la Istanbul, Turcia, a fost decisa in ultima runda, a 11-a, in care trei echipe au intrat cu acelasi numar de puncte.
Runda finala a programat la primele trei mese meciurile Ucraina-China, Ungaria-Armenia si Rusia-Germania. China, Armenia si Rusia aveau cate 17 puncte.

Ucraina, campioana en-titre, si-a confirmat statutul si a tinut la respect echipa Chinei, scor final 3:1. Armenia si Rusia in schimb s-au impus in fata adversarilor, si avand acelasi numar de puncte a fost nevoie de un criteriu de departajare suplimentar. Astfel, desi a avut acelasi numar de puncte (19 din 22 posibile) Rusia a pierdut in fata Armeniei din cauza scorului mai slab la tie-break, ceea ce s-a mai intamplat la ultimele olimpiade.

De fapt, Rusia nu a mai castigat un titlu olimpic la sah de pe vremea in care din echipa sa facea parte si fostul campion mondial Garry Kasparov.

In echipa invingatoare a Armeniei joaca al doilea sahist al momentului, Levon Aronian. Doar norvegianul Magnus Carlsen il depaseste pe acesta ca punctaj ELO (un fel de puncte ATP din tenis), insa nici Carlsen, nici campionul mondial Viswanathan Anand nu au participat la olimpiada.

Armenia a mai castigat titlul olimpic la sah in 2006 si 2008.

Pe parcursul concursului, Rusia, favorita numarul 1, a dominat clasamentul. Momentul de cotitura a survenit in runda a noua, cand SUA au castigat in fata liderului temporar gratie victoriilor lui Hikaru Nakamura si Gata Kamsky in fata lui Vladimir Kramnik, respectiv Alexander Grischuk.

SUA au parut pentru moment ca pot emite pretentii la titlu, insa in runda urmatoare, a 10-a, au pierdut in fata Chinei. In tot acest timp Armenia a avut rezultate bune in mod constant, singura sincopa survenind in runda a 7-a, cand a pierdut in fata Chinei.

In ultima runda, Armenia a jucat cu Ungaria, unii comentatori speculand ca armenienii au fost mai motivati pentru ca titlul era inca in joc, dar si pentru ca relatiile ungaro-armene au avut de suferit la nivel politic in ultima perioada.
Clasament general:
1. Armenia
2. Rusia
3. Ucraina

La feminin, inaintea ultimei runde favoritele concursului, China si Rusia, aveau tot cate 17 puncte. Ambele au castigat meciurile finale asa incat a fost nevoie de criteriul urmator de departajare pentru a stabili echipa castigatoare. De aceasta data, Rusia a avut castig de cauza.

Scrie un comentariu