Categorii: Stiri

Aur x 2! Alina Dumitru si Andreea Chitu sunt campioane europene la judo

Cu fix trei luni inaintea startului Jocurilor Olimpice de Vara de la Londra, sportul romanesc da din nou semne de magie, in ciuda dezinteresului autoritatilor si a unei infrastructuri la pamant. Alina Dumitru si Andreea Chitu au facut senzatie in prima zi a Campionatelor Europene de judo de la Celiabinsk, Rusia, ambele sportive reusind sa-si adjudece medaliile de aur.

Prima sportiva care a urcat pe treapta intai a podiumului in Rusia a fost „veterana” Alina Dumitru, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice din 2008 si septupla campioana europeana pana in acest an. Ploiesteanca a reusit sa bifeze al optulea titlu european din cariera si al treilea consecutiv, performanta de la Celiabinsk fiind insa doar „incalzirea” pentru Londra.

Alina Dumitru a avut o finala grea, in fata unei sportive puternice, care ii pusese mai mereu probleme pana in acest an. Belgianca Charline Van Snick reusise patru victorii in cinci dispute cu romanca, dar de data aceasta Alina a fost mai tare, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Sportiva noastra s-a impus la capatul unei lupte echilibrate, impinsa de belgianca in prelungiri. Procedeul de victorie a fost bineinteles ippon-ul, campioana noastra de 48 de kilograme castigand astfel in stil mare.

Marea surpriza a venit insa de la Andreea Chitu, o sportiva care nu spunea mare lucru in judo-ul mondial pana anul trecut. Vazuta ca a doua varianta in lotul Romaniei la categoria 57 de kilograme, dupa Corina Caprioriu, aceasta a hotarat sa „coboare” la 52 de kilograme, categorie la care a reusit sa obtina un bronz mondial in 2011.

Ieri, sportiva de 23 de ani nu a mai putut fi oprita de nimeni, desi in finala categoriei pornea ca outsidera. Andreea Chitu a rasturnat pronosticurile si a invins-o pe Natalia Kuziutina, dubla campioana europeana, prin ippon, romanca reusind cea mai valoroasa performanta a carierei, dar si calificarea la Olimpiada din Anglia.

Alina Dumitru avea deja asigurat locul la Jocurile Olimpice, asa ca sunt toate sansele ca acest duo extraordinar, ce combina experienta cu tineretea, ambitia cu entuziasmul, sa ne faca o noua bucurie la Londra in doar cateva luni. Mai mult decat atat, a trecut doar prima zi de competitii din Campionatul European de judo, iar delegatia Romaniei mai are cateva sportive capabile sa faca imnul nostru sa se auda din nou in Rusia in urmatoarele zile.

 

Scrie un comentariu