Categorii: Stiri, Video

Bazele sportive ale Festivalului Olimpic al Tineretului European (video)

Unul din cele mai importante evenimente sportive organizate in Romania, Festivalul Olimpic al Tineretului European, se va desfasura in Brasov, Rasnov, Predeal si Cheile Gradistei, in perioada 17 – 22 februarie 2013.
Competitiile de patinaj artistic si Short Track se vor desfasura pe noul patinoar din Poiana Brasov. Construit pe structura fostului patinoar, intr-un termen de 35 de zile, acesta respecta toate cerintele, impuse de catre Comitetul International Olimpic si de Federatiile Sportive Internationale, atât in ceea ce priveste structura care acopera patinoarul, cât si pentru procurarea echipamentelor frigorifice si de ventilatie pentru gheata, a sistemelor de afisaj si de sonorizare, montarea spatiilor necesare activitatii arbitrilor, dar si a vestiarelor, care pot fi folosite simultan de catre 120 de sportivi. Noul patinoar este construit dintr-o structura presostatica cu membrana dubla, umpluta cu aer, care asigura o zona de termoizolatie intre mediul inconjurator si ambient.
Unitatile de ventilatie si incalzire introduc aer cald sau rece, prin cele doua tuburi de distributie, in functie de necesitati, in interiorul structurii si intre membrane.
Structura presostatica (invelitoarea) acopera o suprafata a patinoarului de 3.000 mp, aceasta având o inaltime de 12 metri, o lungime de 74 m, iar latime de 39 m. Volumul sau de 40.000 mc, il situeaza pe cel de al doilea loc din lume ca si volum, primul fiind Patinoarul Olimpic din Georgia. Suprafata ghetii este de 1.800 mp, fiind dispusa pe o latime de 30 m si o lungime de 60 m. Consistenta si duritatea ghetii, necesare omologarii competitionale, sunt garantate de realizarea de straturi succesive de gheata, de aproximativ 1 mm grosime. Datorita timpului scurt de realizare, pentru asigurarea celor aproximativ 200 de locuri dedicate spectatorilor, s-a optat pentru structuri modulare din otel, o solutie rapida si fiabila, care asigura integritate si rezistenta. Constructia a fost realizata de catre un consortiu format din trei firme, din România, care a câstigat licitatia, iar suma alocata, de aproximativ 3 milioane de lei, a provenit din finantare guvernamentala, de catre Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.
Probele EYOWF Brasov 2013, care se vor desfasura la Patinoarul Olimpic din Poiana Brasov, sunt urmatoarele:
Short Track: categoria fete (nascute in anii 1995, 1996) disciplinele de 500 m, 1000 m, 1500 m; categoria baieti (nascuti in anii 1996, 1997), disciplinele de 500 m, 1000 m, 1500 m; categoria mixta, pentru baieti si fete (nascuti in anii 1996, 1997), disciplina de stafeta mixta de 3000 m.
Patinaj artistic: categoria fete (nascute intre 01.07.1996 si 30.06.1998), disciplinele de program scurt si liber, categoria baieti (nascuti intre 01.07.1996 si 30.06.1998), disciplinele de program scurt si program liber.
Concurentii României la patinaj artistic sunt Dimitrescu Catalin, in vârsta de 14 ani si Sandu Denisa, 16 ani. Catalin Dimitrescu este campion national la juniori 2013 si novis (subjuniori) 2012, câstigator al Cupei României si al Cupei Federatiei Române de Patinaj, in ultimii patru ani, iar la Grand prix-urile pentru juniori este cel mai bine cotat român, singurul care va participa de altfel la Campionatul International de Juniori de la Milano, din acest an. Catalin este legitimat la ASC Corona Brasov.
Sandu Denisa are 16 ani (LPS Brasov) si a câstigat Campionatele Nationale de Juniori si de Seniori, editia 2012, precum si Cupa României la juniori, in acelasi an. Tot in anul 2012 a luat locul al saselea la Cupa Istanbul. Anul acesta, s-a clasat pe locul al Treilea la Campionatul National de Juniori.
Atât Catalin cât si Denisa patineaza de la 4 ani si participa la concursuri de la vârsta de 6 ani. Au reusit sa se situeze intre primii zece concurenti la toate concursurile Federatiei Internationale de Patinaj, desfasurate in anii 2012 si 2013.
La Short Track, România va fi reprezentata de catre Emil Imre, care are 17 ani si cel mai valoros sportiv roman din acest sport la categoria sa de vârsta, Antal Tamas (16 ani), precum si de Bianca Stanica (16 ani) si Teodora Pana (16 ani).
Cea mai mare performanta a lui Emil Imre (CSC Miercurea Ciuc) a fost locul II si locul III la Cupa Europeana a Juniorilor, din anul 2011. Emil s-a situat constant pe locurile I, II si/sau III in ultimii patru ani la Cupele Danubia si practica acest sport de la opt ani. Antrenoarea Bogyó Mária spune despre el ca are sanse reale sa ajunga in finala probei de 1500 de metri (primii sase clasati in concurs) si sa se claseze printre primii patru in finalele de la 500 de metri si 1000 de metri.
Antal Tamas are 16 ani (CSC Miercurea Ciuc) a ocupat locul 8 in Cupa Europeana din 2011 si locul 11 in acelasi concurs, in anul 2012.
Fetele practica amândoua patinajul viteza pe pista lunga, iar FOTE este cea mai importanta competitie la care participa, la proba de pista scurta. Bianca Stanica (16 ani), de la CSM Brasov, este campioana nationala si detine recordul national la categoria Junioare III, la pista lunga.
Teodora Pana (16 ani), legitimata la CSS Viitorul Cluj Napoca, este campioana nationala la junioare II, pe pista lunga.
Un material video care prezinta bazele sportive care vor gazdui competitii in judetul Brasov.

Scrie un comentariu