Categorii: Fără categorie

Christopher Andrew Hoy, speranta Marii Britanii la Olimpiada

Prin cele trei medalii de aur cucerite la Beijing, in 2008, in probele de ciclism pe pista, Chris Hoy a devenit cel mai de succes scotian care a participat la Jocurile Olimpice si primul sportiv britanic care reuseste o astfel de performanta, dupa inotatorul Henry Taylor, in 1908.
Primul succes al carierei l-a obtinut in 1994, cand a devenit vicecampion al Marii Britanii la sprint, cea dintai medalie la seniori fiind cucerita cinci ani mai tarziu, argint la Campionatele Mondiale, in proba de sprint pe echipe. Anul 2000 i-a adus alte locuri 2, in aceeasi proba, la Mondialele desfasurate la Manchester si la Jocurile Olimpice de la Sydney.
De altfel, 2008 avea sa fie anul consacrarii definitive pentru Chris Hoy, care, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a cucerit trei medalii de aur. Prima dintre ele a venit la sprint pe echipe, alaturi de Jason Kenny si Jamie Staff, dupa o victorie entuziasmanta in fata Frantei, cea care dominase proba in anii precedenti. Au urmat victoriile de la keirin si sprint individual, unde invinsii sai au fost doi coechipieri din lotul Marii Britanii, Ross Edgar si Jason Kenny.

Dupa Olimpiada, la sfarsitul lui 2008, Chris Hoy a fost innobilat de Regina Marii Britanii, el fiind numit anterior, in 2005, membru al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse ciclismului. A continuat insa sa concureze, desi nu a mai castigat decat un titlu mondial, la keirin, in 2010, la Copenhaga.

Anul 2012 a inceput in forta pentru rutierul scotian, care a cucerit doua medalii de aur si una de bronz in etapa de Cupa Mondiala de la Londra. Locul in care spera ca va repeta succesele din urma cu patru ani, din China.

Scrie un comentariu