Categorii: Handbal, Stiri

Danemarca e noua regina a Europei la handbal masculin (video)

Dupa ce Franta a parasit competitia din faza grupelor, iar Spania a fost eliminata in semifinale, ultimul act al Campionatului European de handbal masculin din Serbia a adus fata in fata doua echipe din ”linia a doua” a acestui sport. Gazdele nu castigasera niciodata un titlu important de la destramarea Iugoslaviei, in vreme ce reprezentativa Danemarcei cucerise un singur titlu de anvergura in istorie, tot european, in urma cu patru ani.

Finala, desi se prefigura a pune cireasa de pe tortul unui weekend fantastic pentru sportul sarbesc, le-a adus vecinilor nostri o mare dezamagire, nordicii fiind practic la timona partidei de la un capat la altul. Intr-un meci ultra-tacticizat, asa cum a fost intreg turneul european, si cu mare accent pus pe defensive, prima repriza s-a incheiat cu un scor aproape neverosimil pentru handbalul masculin.

9-7 a fost scorul dupa 30 de minute, in favoarea danezilor, repriza a doua fiind totusi putin mai alerta. S-au inscris astfel 24 de goluri in partea a doua a meciului, iar scorul final a fost de 21-19 in favoarea nordicilor. De la acestia s-a remarcat fantasticul inter stanga Mikkel Hansen, cel care a marcat de nu mai putin de noua ori, tinandu-i astfel la distanta pe sarbi de unul singur pe intreg durata meciului.

Serbia a ratat ocazia de a obtine trei trofee in trei sporturi diferite in aceeasi saptamana, multumindu-se pana la urma cu titlul european la polo masculin si cu Australian Open-ul lui Novak Djokovic. De partea cealalta, danezii sarbatoresc al doilea titlu important din istorie si privesc spre Jocurile Olimpice, acolo unde sunt calificati direct si unde nu au obtinut niciodata vreo medalie.

Medalia de bronz a Europeanului din Serbia a fost cucerita de nationala Croatiei, care a dispus in finala mica a turneului de Spania, cu scorul de 31-27. Sa mai remarcam si locul cinci ocupat de Macedonia, dar si locul sase al Sloveniei si sa ne intrebam unde ar fi fost handbalul mondial masculin in acest moment daca Iugoslavia nu s-ar fi destramat. De asemenea, sa mai spunem ca nationala Frantei, de trei ori campioana mondiala si de doua ori europeana in ultimii zece ani, a incheiat doar pe locul 11 turneul final din Serbia.

Scrie un comentariu