Categorii: Stiri

Din nou in varf? Nationala de gimnastica se califica prima in finala CE, avem si sase calificari la aparate

Dupa mai multi ani in care am fost dominati net in plan mondial de China sau Statele Unite ale Americii si in plan european de Rusia, echipa nationala de gimnastica feminina pare capabila sa revina in prim-plan. Fetele noastre s-au calificat en fanfare in finala pe echipe din cadrul Campionatului European si pornesc ca mare favorite la medalia de aur.

Romania a reusit un total de 177,472 puncte in calificarile de la Bruxelles, pe locul doi clasandu-se Rusia, la mare distanta. Ex-sovieticele au totalizat 172,562 de puncte si romancele au toate sansele sa redevina campioane europene, daca nu vor rata in finala pe echipe. Pe langa Romania si Rusia, s-au mai calificat Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Germania si Belgia, acestea fiind despartite de sapte puncte si jumatate si urmand sa poarte o lupta foarte echilibrata pentru medaliile de bronz.

Evolutiile fetelor noastre din calificari ne-au asigurat si sase finale pe aparate, Larisa Iordache fiind marea surpriza a lotului tricolor. Gimnasta de doar 15 ani a obtinut calificarea la paralele, barna si sol, notele de la ultimele doua aparate dandu-ne sperante pentru medalii. Astfel, aceasta a obtinut un punctat de 15,733 la barna si 15,131 la sol, iar daca va repeta aceste evolutii si in finale, nu poate sa nu ocupe un loc pe podium.

Catalina Ponor a reusit si ea evolutii bune in calificari si merge in finalele de la barna si sol. In ambele competitii insa, veterana lotului nostru a obtinut punctaje mai mici ca Larisa Iordache (15,633 la barna si 14,800 la sol). Sandra Izbasa, inca macinata de probleme medicale, nu a putut evolua decat la un aparat, sarituri, dar a avut o executie buna si s-a calificat si ea in finala acestui aparat.

Diana Bulimar si Raluca Haidu au mai evoluat pentru echipa noastra in calificari, niciuna din cele doua gimnaste nereusind insa vreo accedere in finalele pe aparate. Totusi, Bulimar a surprins cu executii curate la barna si sol si pare la randul ei o sportiva de mare viitor.

Finala pe echipe de la Campionatul European din Belgia va avea loc sambata 12 mai, in vreme ce competitiile pe aparate se vor disputa duminica 13 mai. Gimnastele prezente la Bruxelles nu evolueaza la individual compus.

 

Scrie un comentariu