Categorii: Campionate

EDITORIAL/ Valoarea adevarata a salariilor

Tot din acea ştire am aflat şi salariul anual pe care jucătorul îl va obţine, şi anume 20 de milioane de dolari. La primul auz, o astfel de cifră  te-ar lăsa cu gura căscată. Comparativ cu salariile fotbaliştilor din Europa, şi mie mi s-a părut mult. Cel mai bine plătit fotbalist primeşte aproximativ 12,3 milioane de dolari anual. Vă întrebaţi cine este? Da, este Cristiano Ronaldo, însă nu toţi încasează la fel de mult şi nu toţi joacă la Real Madrid. În medie, venitul anual al unei vedete din sportul rege se plasează undeva în jurul a opt-nouă milioane de dolari anual. Adică Shaquille O’Neal obţine dublu…

Douăzeci de milioane de dolari pe an sunt chiar atât de mult? Depinde de cum le analizaţi. Înainte de toate, ca să dispară orice discuţie legată de discriminare a altor angajaţi, ţineţi cont că echipele profesioniste din sportul nord-american sunt francize, adică nimic altceva decât companii cu obiectivul de a obţine profit prin producţia de spectacol (sportiv). Atât timp cât există un patron, este treaba lui cum îşi plăteşte proprii angajaţi. Dacă o echipă ar fi fost proprietatea statului, atunci, într-adevăr, douăzeci de milioane de dolari ar fi fost un salariu poate prea mare plasat lângă unul al altui bugetar, dar care obţine de treizeci de ori mai puţin. Dar aşa, proprietarul îşi gestionează afacerea după cum crede că este mai bine, şi să nu credeţi că aruncă pur şi simplu cu banii. Nu, nu o face, deoarece este restricţionat de salary cap, un fond de bani pentru plata salariilor pe care care echipele nu au voie să îl depăşească. Pentru sezonul 2009-2010, salary cap-ul este de 57,7 milioane de dolari. Asta înseamnă că o echipă nu are voie să acorde mai mult de 57,7 milioane de dolari pentru salariile jucătorilor (dacă O’Neal primeşte 20 de milioane, lui Cleveland Cavaliers îi mai rămân 37,7 milioane de dolari pentru salariile restului de jucători). Cum împart aceste milioane, decid doar patronului şi angajaţii săi din conducere.

Apoi, comparativ cu munca depusă şi cu performanţele aşteptate, 20 de milioane de doalri, din nou, nu sunt aşa multe precum par. Un jucător din NBA are 82 de meciuri doar în sezonul regulat, de cele mai multe ori pauza dintre ele nefiind mai mare de o zi. Ritmul este infernal, iar deplasările se fac cu avionul. Ori, nu este chiar plăcut să te afli de două-trei ori pe săptămână în avion pentru a zbura la un meci din afara oraşului. Mai ales că nici pentru sănătate nu este bine. Deci, o parte din milioanele de dolari se justifică.

O altă  parte aş pune-o pe seama condiţiilor de trai. Cu cât ajungi mai sus, cu atât îţi permiţi şi vrei să încerci mai multe. În fond, dacă ai bani şi poţi, de ce să te chinui să trăieşti şi să nu îţi faci viaţa mai frumoasă? Dar nu numai atât! Calitatea vieţii trebuie pusă în raport cu performanţa de pe teren. Pentru a da un randament bun sub inel, un jucător trebuie să aibă linişte în viaţa privată. Haideţi să exagerăm puţin şi să ne imaginăm următoarele situaţii. Ce ar însemna ca Shaquille O’Neal să stea într-un apartament de bloc, înghesuit în două camere şi să „dribleze” toate hainele aruncate pe unde apucă deoarece nu mai are loc de ele în dulap? Teoretic ar putea, deoarece nu îl obliga nimeni să îşi arunce milioanele de dolari pe o vilă luxoasă în loc să le economisească. Ce ar însemna că Shaquille O’Neal să se trezească în apartamentul său de două camere, să se urce în vechitura sa de maşină, să piardă două ore în trafic şi să întârzie la antrenament? Teoretic ar putea, deoarece nu îl obligă nimeni să îşi angajeze un şofer astfel încât el să stea liniştit şi nici să îşi cumpere o vilă într-o zonă mai liniştită a oraşului, în loc să îşi economisească banii. Ce ar însemna ca Shaquille O’Neal să se întoarcă de la antrenament, iar pe drum, hârbul său de maşină să se strice şi să fie nevoit să ocolească pentru a ajunge la un service? Teoretic ar putea, deoarece nu îl obligă nimeni să îşi angajeze un om de serviciu care să se ocupe de toate aceste mici detalii, în loc să îşi economisească banii. Şi câte şi mai câte alte mici probleme ar putea apărea la apartamentul său de două camere….

Ce ar însemna toate acestea? Stres şi timp pierdut, inamici ai performanţei! De aceea, un jucător ca O’Neal primeşte un salariu de 20 de milioane de dolari: pentru a elimina pe cât de mult posibil stresul din propria-i viaţă. Cu banii aceia îşi poate cumpăra o vilă într-o zonă liniştită a oraşului, în care să nu fie deranjat de vecini, de exemplu. Ce câştigă echipa? Un jucător mai liniştit şi mai concentrat la ceea ce are de făcut. Îşi poate angaja un şofer care să îl ducă în cel mai scurt timp la sală. Echipa câştigă, din nou, un jucător concentrat la munca sa. Îşi poate cumpăra o maşină de lux, care să nu îl facă să îşi piardă timpul prin service-uri. Echipa câştigă un jucător mulţumit şi nestresat. Nu îl pune nimeni să îşi cumpere un ceas de zeci de mii de dolari, dar dacă pe el asta îl face să se simtă bine, atunci dă-i banii să intre în primul magazin de bijuterii şi să îşi ia ceasul. Îţi va mulţumi pentru asta pe parchetul de joc (foarte rare sunt cazurile jucătorilor din NBA care se culcă pe o ureche după ce dau de bani, deoarece mentalitatea de acolo nu le permite delăsarea).

Shaquille O’Neal

Exemplele pot continua. Toate aceste „capricii” costă enorm, aşa că să nu vă miraţi dacă o bună parte din milioanele de dolari dispare repede. Dacă luxul linişteşte un jucător, atunci oferă-i lux şi cere-i în schimb performanţe ridicate! Nu poţi cere performanţă unui sportiv care în timpul antrenamentului se gândeşte că trebuie să ajungă repede acasă pentru că vine instalatorul să-i repare ţeava spartă din baie. Unuia care, însă, nu îşi face griji, deoarece ştie că a angajat o persoană care să se ocupe de toate serviciile casnice, o poţi face. Aşa că, raportat la viaţa luxoasă, douăzeci de milioane de dolari nu înseamnă chiar foarte mult, deoarece şi luxul are preţul său.

Este adevărat că atât de mulţi bani aduc şi ei grijile lor, însă, mai au rolul de a-i putea oferi celui care îi primeşte cele mai bune condiţii de viaţă. Clubul plăteşte milioane de dolari unui jucător, însă ştie, în schimb, că se va bucura de serviciile lui, iar că acesta din urmă nu va întoarce gâtul după orice ofertă mai bună, deoarece se simte bine şi acolo unde este. Echipa vrea un jucător care să îşi poată satisface toate nevoile şi dorinţele, astfel încât să fie bucuros cu viaţa pe care o are, iar la antrenamente şi la meciuri să dea totul. Ori, cu cât jucătorul este mai important, cu atât şi salariul său este mai mare. Apropo,  are de abia al cincilea salariu din NBA…

Autor: Vlad Roşca

Scrie un comentariu