Categorii: Handbal, Stiri

Gheorghe Tadici revine la carma nationalei feminine de handbal a Romaniei

Dupa ce Radu Voina si-a prezentat demisia de la echipa nationala de handbal feminin a Romaniei, au existat mai multe nume de posibili inlocuitori. S-a vorbit mai intai de un selectioner strain, pentru care s-a ajuns la concluzia ca nu exista bani, dupa care de Ion Craciun, Mariana Tarca si Gheorghe Tadici.

Pana la urma, Federatia Romana de Handbal s-a oprit la numele ultimului dintre cei trei, acesta revenind la carma nationalei dupa patru ani. Gheorghe Tadici, in varsta de 60 de ani, a castigat medalia de argint mondiala cu nationala Romaniei in 2005, dar a fost demis in 2008 atat de la Oltchim, cat si de la reprezentativa din cauza unui conflict cu mai multe jucatoare.

In ultimele patru sezoane, Tadici a pregatit echipa de club HC Zalau, cea la care s-a lansat in handbalul mare in urma cu aproape trei decenii. Antrenorul nascut in Piatra-Neamt a reusit o treaba extraordinara la Zalau inca o data, reconstruind echipa din temelii si ducand-o in finala Cupei EHF, pierduta in fata lui Lada Togliatti.

Tadici va trebui sa renunte la postul de antrenor al echipei HC Zalau, Federatia Romana de Handbal anuntand ca nu mai are de gand sa lucreze cu jumatati de masura si ca doreste implicare totala din partea noului selectioner. In ceea ce priveste mandatul lui Tadici la nationala, acesta este unul pe patru ani, cu obiectiv principal calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Pana la competitia braziliana, Tadici a declarat ca nu va ignora turneele finale europene si mondiale, Romania avand datoria sa se lupte pentru medalii la fiecare astfel de competitie. De asemenea, noul antrenor al reprezentativei a declarat ca are in plan o reconstructie a echipei nationale, dar nu una brusca sau artificiala, ci una treptata.

„La o prima evaluare, cred ca sunt 30-32 de handbaliste care pot fi convocate la lot.” a declarat Tadici dupa numirea sa, acesta spunand si ca are de gand sa mizeze in continuare si pe jucatoare cu experienta, dar nu mai mult de doua sau trei in intregul lot. In fine, antrenorul nationalei Romaniei s-a referit si la relatia sa cu campioana Oltchim, spunand ca spera sa nu mai existe conflicte de niciun fel in acest nou mandat.

Gheorghe Tadici urmeaza sa anunte in zilele urmatoare numele antrenorilor secunzi cu care va colabora la echipa nationala. Aproape sigur, in staff-ul tehnic al noului selectioner se va regasi Valeria Bese, cea care a evoluat pentru HC Zalau in ultimul sezon, dar care doreste acum sa se retraga din activitatea competitionala. Exista si posibilitatea ca Tadici sa colaboreze cu Mariana Tarca, varianta agreata de FRH, dar nu si de cei doi antrenori, conform unor speculatii.

 

Scrie un comentariu