Categorii: Handbal, Stiri

Handbalistele din Brazilia sunt campioane mondiale !

Campionatul Mondial de handbal feminin din Serbia s-a incheiat cu surpriza Brazilia. Echipa din America de Sud a reusit primul sau titlu de campioana mondiala, in timp ce multe alte echipe cu multe titluri si medalii au ramas in afara podiumului, asa ca este corect sa spunem ca am avut un Campionat Mondial al surprizelor.
Braziliencele au invins gazdele Serbia in finala Campionatului Mondial cu 22-20. Este prima medalie obtinuta de sud-americance in aceasta ramura sportiva. Peste 20.000 de spectatori au ramasi muti in tribunele Kombank din Belgrad. Desigur ca tabara Braziliei jubila la final.

Brazilia2
In fata a peste 20.000 de spectatori care au incurajat frenetic echipa Serbiei, braziliencele au evoluat dezilvolt, controland un meci in care nu era considerata ca fiind favorita. In avancronica meciului am aratat ca Brazilia are o singura sansa pentru a obtine victoria: sa intre in ultimele 10 minute cu minim doua goluri avans, pentru a se pune la adapost de excelentele finaluri de joc ale Serbiei. Cum acest lucru s-a intamplat, Brazilia a reusit sa-si tina adversarul la distanta (unul sau doua goluri) pe final de partida si sa obtina cea mai mare performanta din intreaga sa istorie. Doar intre minutele 10 si 24, gazdele au avut avantaj pe tabela, in rest sudamericancele au condus in permanenta, cea mai mare diferenta inregistranduse in minutul 35, scor 16-11. Serbia a avut un final formidabil, a reusit sa egaleze in minutul 55 (19-19), s-a mai inregistrat o ultima egalitate (20-20) in minutul 57, dar ultimele trei atacuri au fost ratate de gazde, in timp ce sud-americancele au punctat de doua ori, , ultima oara in min.58:56.
Cele mai multe goluri pentru Brazilia le-a inscris Alexandra Nascimento – 6, iar pentru Serbia, Dragana Cvijic -5.
Nationala Danemarcei a castigat finala mica contra Poloniei, cu 30-26 (12-15), dupa un meci in care polonezele au fost vioara intai timp de 44 de minute, dar au cazut fizic in ultimul sfert de ora. Danezele au inceput in tromba meciul, au avut 5-2 in minutul 10, dar polonezele si-au revenit si au inceput sa controleze jocul. Ele au avut 3 goluri avantaj la pauza si le-au tinut la distanta pe daneze la unul sau doua goluri pana in minutul 44, cand au fost egalate, tabela aratand 21-21. De aici a inceput dezastrul pentru poloneze, care a durat pana in minutul 56, cand scorul a ajuns 29-24 pentru daneze. In timp ce Danemarca a fructificat atac dupa atac, Polonia a pierdut atacuri atat prin aruncari defectuoase la poarta, cat si prin pierderea a patru faze de atac in urma comiterii de pasi (in doua situatii) sau in urma jocului pasiv (in alte trei situatii). Este adevarat, in ultima parte a jocului, danezele s-au aparat exemplar, fortand pe poloneze sa lungeasca atacuri inclusiv pana la expirarea timpului de atac si sa fie sanctionate cu joc pasiv.
De la daneze cele mai eficace jucatoare au fost: Kristina Kristiansen – 10 goluri si Ann Grete Norgaard – 5 goluri. Pentru poloneze cele mai multe goluri le-au inscris Patrycja Kulwinska – 5 goluri, Alina Vojtas si Kinga Byzdra – cate 4 goluri.
Prin victoria de duminica din finala mica, Danemarca reuseste sa cucereasca o noua medalie la campionatele mondiale dupa 16 ani de seceta: in 1997, la mondialele din Germania, danezele au obtinut titlul suprem. Totusi dupa succesul de acum 16 ani, Danemarca si-a mai trecut in palmares titlurile olimpice in 2000 si 2004, precum si titlul de campioana europeana in 2002. Ultima oara Danemarca a urcat pe un podium la una dintre cele trei mari competitii, in decembrie 2004, cand a luat locul 3 la europenele din Ungaria.

Scrie un comentariu