Categorii: EURO 2016

INTERVIU/ Confesiunile lui Mr. Beckham

„Să fii căpitanul echipei Angliei este cea mai mare onoare posibilă în fotbal”

kicker: David Beckham, la ce ne putem aştepta de la naţionala Angliei la Campionatul Mondial din Germania?
Beckham: La foarte mult. În lotul nostru se află cel puţin şase jucători de valoare mondială, care au disputat meciuri cu miză ridicată. În plus, au performanţe deosebite. Vreţi exemple?

kicker: Te ascultăm.
Beckham: John Terry şi Frank Lampard au cîştigat cu Chelsea al doilea titlu consecutiv în Anglia. Steven Gerrard şi Jamie Carragher au triumfat, anul trecut, cu Liverpool în Liga Campionilor. Garry Neville, căpitanul lui Manchester United, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Michael Owen a fost vedetă la Liverpool şi a jucat şi la Real Madrid. Cred că aceste exemple sînt suficiente pentru început.

kicker: Wayne Rooney lipseşte din declaraţia ta, dar face parte din lotul Angliei. El şi-a fracturat piciorul, o accidentare asemănătoare cu cea suferită de tine acum patru ani. Care este situaţia lui în acest moment?
Beckham: Îmi amintesc că atunci nu mi-am pierdut speranţa de a evolua la Cupa Mondială din Coreea de Sud şi Japonia. La rîndul său, Wayne are aceeaşi atitudine, chiar dacă, spre deosebire de mine, el a avut la dispoziţie mult mai puţin timp pentru a se reface.

kicker: Toată lumea se întreabă dacă Rooney va avea timp să se refacă şi să joace în Germania. Tu ce spui?
Beckham: Vom vedea. Situaţia nu este chiar atît de dramatică. Important este că Wayne nu mai este nevoit să se antreneze cu gheata specială prescrisă de medic. Acum, el trebuie să respecte întocmai programul de recuperare pentru a reveni cît mai repede pe gazon.

kicker: Cît de important este Rooney pentru echipa Angliei?
Beckham: Wayne este cel mai bun jucător tînăr din lume; mulţi cred că fără el noi nu putem deveni niciodată campioni mondiali. Dar nu vreau să spun că fără el nu sîntem în stare să cîştigăm Cupa Mondială. Această afirmaţie ar apărea mîine pe prima pagină a ziarelor şi, în plus, nu ar fi loial faţă de Wayne să spun aşa ceva. Fără discuţie, echipa noastră poate să ajungă foarte departe la acest turneu final. Cu sau fără Wayne!

kicker: Totuşi, absenţa lui Rooney ar reprezenta o pierdere pentru echipă.
Beckham: Bineînţeles! Toţi vrem ca Wayne să se facă bine cît mai repede. Ar fi un cîştig atît pentru echipă, cît şi pentru el. Absenţa lui ar însemna şi o mare pierdere pentru competiţie în sine. Cu toate acestea, Wayne nu trebuie să rişte. O eventuală recidivă l-ar ţine şi mai mult timp departe de gazon.

kicker: Dar dacă pînă la urmă el nu va fi apt de joc, echipa poate să-i compenseze lipsa?
Beckham: Noi nu sîntem un „One Man Team“ (n.r. – o echipă dependentă de un jucător)! Eu pot să vorbesc doar despre mine. Sînt un profesionist. Am ambiţia să cîştig fiecare meci, indiferent de natura lui fie la club, fie la naţionala Angliei.

kicker: Esti apt pentru Cupa Mondială?
Beckham: Mă simt extraordinar. Am terminat acest sezon fără nici un fel de accidentare şi sînt pregătit pentru debutul din grupă, cel cu Paraguay.

kicker: Cît de mult contează faptul că eşti căpitanul echipei?
Beckham: Este o mare responsabilitate, dar mă simt în stare să mi-o asum. Nu doar eu trebuie să fiu însă responsabil, ci şi ceilalţi jucători cu experienţă din echipă. Eu unul cred că am arătat de ce sînt în stare în meciurile importante.

kicker: Şi restul echipei?
Beckham: În afara lui Wayne, mai avem jucători în lot capabili să facă meciuri mari. Am ştiut tot timpul că echipa dispune de mulţi fotbalişti de valoare. Din acest motiv am experimentat mai multe formule de echipă. La un campionat mondial, astăzi joci cu Olanda, iar mîine cu Argentina sau Brazilia. Important este să ştii să te adaptezi în funcţie de adversar.

kicker: Sven-Göran Eriksson te-a informat de la început de convocarea lui Theo Walcott, tînărul de doar 17 ani?
Beckham: (rîde!) Da, cu zece minute înaintea celorlalţi! Întîi m-a sunat pe mine, în calitate de căpitan, şi, apoi, a hotărît publicarea listei.

kicker: Ce părere ai despre această convocare?
Beckham: Prima mea reacţie despre lotul pentru Germania a fost aceeaşi ca întotdeauna: mai întîi, am fost fericit că fac şi eu parte din naţională! Convocarea lui Theo este, cred, benefică pentru el, pentru echipă şi pentru antrenor.

kicker: Pentru antrenor?
Beckham: Da. Pentru că Mr. Eriksson aduce prin Theo Walcott un suflu nou în echipă, de fapt aşa cum a cerut-o şi presa din Anglia. Theo este o surpriză pentru toţi. Chiar şi pentru noi, jucătorii. Faptul că la Cupa Mondială nici un adversar nu îl cunoaşte va fi în avantajul nostru. Pînă să ne fi întîlnit în cantonamentul echipei naţionale, nu îl cunoscuserăm pe Theo decît din înregistrările video. Se observă însă imediat că are un talent ieşit din comun. Nu degeaba l-a adus Arsène Wenger la Arsenal.

kicker: I-ai dat deja cîteva sfaturi?
Beckham: Nici unul pe care să-l dezvălui! Noi, jucătorii mai experimentaţi, trebuie să încercăm să-l ţinem departe de presiunea la care ar putea fi supus. Pentru un jucător de vîrsta lui, participarea la Campionatul Mondial îi dă şansa de a acumula o experienţă extraordinară.

kicker: Ce părere ai despre numirea lui Steve McClaren în funcţia de selecţioner al Angliei?
Beckham: Îl cunosc pe Steve de pe vremea cînd era asistentul lui Alex Fergusson la Manchester United. E un om deschis, cu simţul umorului, într-un cuvînt un tip OK. Faptul că va fi selecţioner al Angliei nu îl va schimba cu nimic. Asta cred eu.

kicker: Acest campionat mondial va fi ultimul pentru mulţi jucători de top. Majoritatea se vor concentra asupra activităţii de la echipele de club. La cei 31 de ani, David Beckham se gîndeşte la retragerea din echipa naţionala a Angliei?
Beckham: Nu! Cu siguranţă, nu! În ultimii trei ani, am ratat foarte puţine meciuri la naţională şi mă simt deja parte din această echipă. De cinci ani sînt căpitan şi voi continua cît mai mult timp posibil, indiferent ce vor spune ziarele sau foştii mei coechipieri. Unul dintre cele mai importante obiective ale mele a fost acela de a cîştiga cît mai mult respect.

kicker: Deci ai sentimentul că nu ai obţinut tot ceea ce ţi-ai dorit în cariera ta?
Beckham: Atunci cînd mă voi retrage, pe CV-ul meu vor apărea Manchester United, Real Madrid şi naţionala Angliei. Nu este puţin. În plus, să fii căpitanul naţionalei este cea mai mare onoare posibilă în fotbal. Şi acest lucru vreau să-l savurez şi după acest campionat mondial.

kicker: Vei juca şi la turneul final din 2010?
Beckham: E prea devreme pentru un pronostic. Să văd cum mă voi simţi şi cum va considera antrenorul. Nimic nu mă motivează mai mult decît participarea la un asemenea eveniment cu fanii englezi nebuni, cu steaguri şi cu toată atmosfera unei cupe mondiale.

kicker: Eşti decepţionat că în ultimii trei ani nu ai cîştigat nici un trofeu cu Real Madrid?
Beckham: Este o situaţie ciudată. Cînd evoluezi pentru un club de talia lui Real Madrid aşteptările sînt, normal, mai mari decît la orice altă echipă. Mai ales pentru mine. Fanii vor trofee, iar dacă nu le cîştigi tu şi, în schimb, ajung în vitrina Barcelonei, asta este o situaţie foarte greu de digerat. În cei zece ani petrecuţi la Manchester United a existat doar un sezon în care nu am cîştigat nici un trofeu. Vreau să retrăiesc din nou acele sentimente. Şi asta chiar pe 9 iulie (data finalei Campionatului Mondial)!

Interviu de KEIR RADNEDGE
Sursa: Sport Magazin

Scrie un comentariu