Categorii: Fără categorie

Invincibile! Gimnastele romance au cucerit patru titluri europene din cinci posibile la Bruxelles

Cu „vrajitorii” Octavian Bellu si Mariana Bitang reveniti la carma nationalei de o buna bucata de vreme si cu o echipa extrem de valoroasa, in care experienta si valoarea incontestabila erau dublate de talentul si entuziasmul unor pustoaice aflate la debut, reprezentativa de gimnastica feminina a Romaniei nu putea sa nu faca o figura frumoasa la Bruxelles.

Totusi, rezultatele de la Campionatul European din Belgia au depasit orice imaginatie si ne fac sa visam cu ochii deschisi la o „salba” de medalii olimpice la Londra. Patru titluri europene din cinci au revenit Romaniei, doua finale pe aparate incheindu-se cu duble de senzatie pentru „tricolore”.

Primul titlu a venit la echipe sambata, dupa o lupta mai grea decat ne-am fi asteptat cu Rusia. Duminica a fost o zi si mai buna pentru Romania, care a dominat categoric finalele pe aparate de la sarituri, barna si sol. Sandra Izbasa, campioana olimpica la sol in 2008 si multipla campioana europeana in 2006, 2008 si 2011 si-a respectat blazonul si la Bruxelles si si-a adjudecat lejer singura finala in care a participat.

Revenita dupa o accidentare grava, bucuresteanca de 21 de ani a avut doua sarituri mult peste media finalei din Belgia si, cu un punctaj de 14,866, a adus a doua medalie de aur pentru Romania. Pe doi s-a clasat eterna Oksana Susovitina, ajunsa la 36 de ani, cu o medie de 14,683, iar medalia de bronz a revenit Elvetiei, prin Giulia Steingruber.

A urmat finala de la barna, „puntea suspinelor” fiind si de aceasta data de partea Romaniei. Catalina Ponor a reusit sa duca la bun sfarsit un exercitiu extrem de dificil si a fost notata cu 15,200, reusind sa obtina primul aur dupa sase ani si prima medalie individuala dupa sapte ani. Pe locul doi la barna s-a clasat tot o romanca, Larisa Iordache, cea care a obtinut un 15,133 dupa un exercitiu mai „curat” decat al Catalinei Ponor, dar mai putin dificil.

Finala de la sol a fost tot o afacere suta la suta romana, Catalina Ponor si Larisa Iordache disputandu-si si aici aurul. Pana la urma, rolurile s-au inversat, iar Iordache devine campioana europeana la un aparat la varsta de doar 15 ani. Ponor a trebuit sa se multumeasca cu argintul, in vreme ce bronzul a fost obtinut de britanica Hannah Whelan, cea care s-a clasat pe trei si la barna.

Romania incheie asadar cea mai buna competitie europeana din ultimii ani, si poate chiar din istorie, cu un palmares absolut senzational. Patru medalii de aur si doua medalii de argint au cucerit fetele noastre, cele care promit sa revina si de la Londra peste doar cateva luni cu o „recolta” asemanatoare.

Scrie un comentariu