Categorii: Fotbal, Stiri

Minunatul Messi, inca un record : al patrulea Balon de Aur

Lionel Messi a fost desemnat cel mai bun jucator din lume pentru al patrulea an consecutiv, ceea ce îi aduce argentinianului un record istoric. Lionel Messi este astfel singurul jucator care a reusit vreodata sa castige de patru ori „Balonul de Aur”.
Vicente del Bosque, cel care a dus nationala Spaniei pe cele mai înalte culmi, a castigat trofeul de cel mai bun antrnenor de fotbal al anului.
Miroslav Stoch, de la Fenerbahce Istanbul, in varsta de 23 de ani, a primit trofeul Ferenc Puskas pentru cel mai frumos gol al anului pentru reusita din meciul cu Genclerbirligi, din campionatul turc.
Messi este din nou regele fotbalului. Pentru a patra oara la rînd. În prezent e cel mai celebru sportiv din lume. Putine mai sînt locurile în care numele sau nu este cunoscut.
Acum aproape noua ani, argentinianul era, însa, doar un junior ambitios care îsi propunea sa ajunga în prima echipa a Barcelonei. Însa pîna a ajunge sa îsi îndeplineasca acest vis, actualul star al Barcelonei a avut mult de muncit.
Messi a fost învatat de mic cu recordurile. Înainte de a debuta la prima echipa a Barcelonei, argentinianul facea furori la echipele de juniori ale clubului catalan. Asa se face ca într-un an a ajuns sa evolueze pentru cinci echipe diferite din cadrul clubului, lucru care s-a întîmplat în sezonul 2003-2004.
A început la juniori B, pentru care a marcat un gol. A fost promovat imediat la juniori A, generatie pentru care a evoluat 14 meciuri si a marcat 21 de goluri! A urmat pasul spre Barcelona C, iar mai tîrziu a ajuns la Barcelona B. Pentru ultimele doua echipe a evoluat o perioada în paralel. Cea de-a cincea echipa? Chiar FC Barcelona! Debutul a avut loc într-un amical cu Porto, disputat în toamna lui 2003. Pe atunci Messi avea 16 ani si 145 de zile.
Pentru debutul oficial, Messi a asteptat înca un an. A avut parte si de noroc. Derby-ul cu Espanyol, 1-0, de pe 16 noiembrie 2004 îi dadea batai mari de cap lui Frank Rijkaard. Antrenorul catalan avea probleme de lot, mai multi jucatori de la prima echipa fiind accidentati. A apelat la patru jucatori de la echipa de rezerve, printre acestia fiind si Messi.
Argentinianul a început meciul ca rezerva si a intrat pe teren în minutul 72 în locul lui Deco, titular incontestabil în echipa de atunci a Barcelonei si marcatorul unicului gol al partidei cu Espanyol. A prins doar opt minute pe teren si a purtat tricoul cu numarul 30. Pe atunci avea 17 ani, 3 luni si 22 de zile fiind al doilea cel mai tînar jucator din istoria Barcelonei, dupa Paulino Alcantara.O alta performanta reusita de Messi la începutul carierei sale a fost atinsa pe 1 mai 2005. Într-un meci cu Albacete, argentianul marca primul sau gol pentru echipa mare a Barcelonei si devenea cel mai tînar marcator din istoria clubului la 17 ani, 10 luni si 7 zile. Totusi, acest record a fost doborît, între timp, de Bojan.

Scrie un comentariu