Categorii: Stiri

Romania doua medalii de aur la Universiada de la Kazan

In cadrul concursului de lupte libere al Universiadei de vara de la Kazan, sportivul roman Stefan Gheorghita a cucerit medalia de aur a categoriei 84 kg, dupa ce a dispus in finala, cu 3-1, de rusul Samil Kudiyamagomedov, un titlu care vine sa confirme valoarea scolii romanesti in acest sport.

Timisoreanul Stefan Gheorghita este student al Universitatii de Vest din orasul natal, avand la aceasta editie a Jocurilor Mondiale Universitare un parcurs excelent. Dupa ce a trecut pe rand de francezul Stephane Marczinski si belarusul Amarhadshi Magomedov (cu 4-0, respectiv, 4-1), a intrat in lupta pentru medalii in urma succesului cu 3-1 din sferturi in fata lui Piotr Ianulov (Republica Moldova), pentru a dispune in semifinale de uzbekul Unidjon Ismailov, tot cu 3-1.

Actualele intreceri, din cadrul Universiadei de vara, aplica pentru prima oara la o mare competitie noul sistem de punctaj, cu care Federatia internationala de lupte vrea, prin dinamizarea meciurilor, sa reintre in programul Jocurilor Olimpice din 2020, de unde, in protestele cvasi-generale, unul dintre cele mai vechi sporturi din lume fusese scos.

Astfel, joi a fost o zi deosebita pentru sportul romanesc la Kazan, obtinandu-se 2 medalii de aur (atleta Roxana Birca, la 5.000 m, si luptatorul Stefan Gheorghita) si 1 medalie de bronz (tot o atleta, Carmen Toma, la triplusalt). Cu aceste succese, bilantul delegatiei Romaniei la Universiada de vara 2013 este de 2 medalii de aur si 4 de bronz.
*
44 de seturi de medalii au fost puse in joc, miercuri, in cadrul Universiadei Mondiale de vara, desfasurata in orasul Kazan din Republica rusa Tatarstan. Lotul Rusiei a castigat 38 de medalii, dintre care 23 de aur.
Ziua a inceput cu o victorie in proba de 20 de km mars pentru femei. Anisia Kirdiapkina a ajuns prima la linia de sosire, argintul a revenit Irinei Iuianova, iar medalia de bronz – Linei Bikulova. In plus, toate trei au devenit campioane ai Universiadei in clasamentul pe echipe.
Seara, atletii rusi au cucerit alte trei medalii. Dmitri Tarabin a obtinut cel mai bun rezultat la competitia de tir cu arcul. Campioana olimpica Iulia Zaripova a fost prima in proba de 3.000 de metri obstacole, iar Anastasia Savcenko a stabilit cel mai bun rezultat la proba sarituri cu prajina.
Miercuri, s-a incheiat turneul de box. In joc au fost puse 10 de seturi de medalii. Sportivii rusi au castigat la sase categorii de greutate. Este vorba despre Serghei Vodopianov, Adlan Abdurasidov, Radjab Butaev, Andrei Zamkov, Evgheni Tisenko si Magomed Omarov.
Alte 10 de seturi de medalii au fost puse in joc in probele individuale de gimastica ritmica, iar aurul a revenit gazdelor Universiadei – Ksenia Afanasiev, Alia Mustafina, Nikolai Kuksenko si Emin Garibov.
In finala probei de judo, aurul a fost cucerit de Olesia Kuznetova in cea mai usoara categorie pentru femei, iar campionul olimpic Arsen Galstian pierdut castigat doar medalia de argint. Oksana Slivenko a adus prima medalie de aur ruseasca la haltere in cadrul la Universiadei.
Trei medalii de aur au fost cucerite in prima zi a competitiilor de inot. Iana Martinov a castigat in proba 4×100 metri mixt, de asemenea victorii au fost obtinute de stafetele masculine si feminine 4×100 metri liber.
Sportivii rusi au noroc si in proba de scrima. Kamil Ibragimov, Nikolai Kovalev, Nikita Proskura si Veniamin Resetnicov au devenit campioni ai Universiadei in competitia de sabie pe echipe.
In prezent, lotul Rusiei are la activ 115 medalii, dintre care 62 sunt de aur. La editia Universiadei din Shenzhen, gazdele au cucerit 75 de medalii de aur.

Scrie un comentariu