Categorii: Stiri

Romania este campioana europeana pe echipe la gimnastica dupa patru ani

Clermont-Ferrand 2008 era ultima borna a succesului echipei feminine de gimnastica a Romaniei. Campioana europeana in Franta in urma cu patru ani, nationala noastra a trecut prin mai multe reconstructii imediat dupa si a ratat titlu important dupa titlu important.

Cu Octavian Bellu si Mariana Bitang din nou la timona si cu o echipa in care experienta se impleteste cu tineretea, Romania a atacat doar medalia de aur a competitiei care se desfasoara in aceste zile la Bruxelles. In calificari, totul a mers struna pentru fetele noastre, cele care au mers in finala cu un avantaj de cinci puncte in fata eternei rivale Rusia.

In finala s-a pornit de la zero, dar romancele au plecat din nou ca din pusca. Dupa primul aparat, sariturile, aveam deja aproape patru puncte peste Rusia. Sandra Izbasa, Larisa Iordache si Catalina Ponor au obtinut toate punctaje peste 15 si Franta sau Marea Britanie pareau principalele adversare la aur.

Paralelele, calcaiul lui Ahile traditional al nostru, au venit si au trecut fara ratari, dar si fara note entuziasmante. Intre timp insa, rusoaicele greseau pe capete, iar principala adversara devenea Italia. La barna, emotiile si-au spus cuvantul pentru fetele noastre, Diana Bulimar, Larisa Iordache si Catalina Ponor avand evolutii mai degraba ezitante.

Iordache, calificata prima in finala de la barna, a cazut chiar, iar concursul devenea brusc mai echilibrat decat se astepta oricine. Rusia si Italia erau la doar trei puncte de Romania si pentru noi urma solul, un aparat bun de-al nostru, dar la care nu se pot obtine note foarte mari. Ex-sovieticele redeveneau marea amenintare, acestea urmand sa incheie concursul la paralele, punctul lor forte dintotdeauna.

Diana Bulimar incepe perfect si nu rateaza nimic, Catalina Ponor isi face si ea treaba foarte bine si toata presiunea cade pe umerii tinerei Larisa Iordache, care cu foarte putin inainte ratase la barna. Intre timp, rusoaicele strangeau „latul” si veneau la mai putin de un punct de punctajul nostru, asa ca aveam nevoie de un exercitiu fara greseala al Larisei.

Gimnasta de doar 15 ani, aflata la prima competitie majora de senioare, toceste solul cu o energie de invidiat, iar piruetele, sariturile si diagonalele sunt aproape ireprosabile. Nota Larisei vine greu, dar este peste 15,000 si aduce prima medalie de aur europeana a echipei noastre dupa patru ani.

Diferenta finala dintre Romania si Rusia este de doar sapte zecimi de punct, dar nu mai conteaza! Suntem campioni europeni si, cu putina atentie si un gram de noroc, putem spera chiar la un titlu olimpic la Londra. Medalia de bronz de la Bruxelles revine Italiei, in vreme ce Marea Britanie se claseaza pe patru.

Astazi, duminica, cu incepere de la ora 16:00 au loc finalele pe aparate, acolo unde avem sperante pentru cel putin trei medalii. Larisa Iordache s-a calificat prima atat la barna, cat si la sol si va evolua si la paralele, Catalina Ponor are sanse bune de podium la barna si la sol, in vreme ce Sandra Izbasa va evolua la sarituri.

Scrie un comentariu