Categorii: Stiri, Tenis

Romania – Finlanda 3-2 si ramanem in grupa 1 a Cupei Davis la tenis

Daca in urma cu doar doi ani echipa de Cupa Davis a Romaniei se afla in Grupa Mondiala si implicit in primele 16 natiuni ale lumii, ultimele sezoane au fost unele extrem de nefaste pentru jucatorii de tenis „tricolori”. Astfel, in 2012 am fost nevoiti pentru prima data dupa multi ani sa evoluam in grupa 1 euro-africana, adica in esalonul doi mondial, iar lucrurile puteau sa devina cu adevarat dramatice in week-endul trecut.

Fara Adrian Ungur si Victor Hanescu, cei mai bine clasati romani in ierarhia mondiala de simplu, Romania a jucat impotriva Finlandei un meci care ne putea arunca la barajul de retrogradare in grupa 2 mondiala, adica in esalonul trei al Cupei Davis. Din fericire, echipa incropita practic din nimic a Romaniei a facut fata nordicilor la Cluj si s-a impus cu un dramatic 3-2.

Totul a inceput vineri cu un meci fara istoric, disputat intre Victor Crivoi si Jarkko Nieminen. Jucatorul nostru, clasat departe de top 300 mondial, nu a putut face fata unui jucator clasat pe 39 in lume si a fost invins destul de clar, scor 5-7, 1-6, 2-6. Partida a doua de simplu a fost mult mai echilibrata, punand fata in fata „manjii” celor doua echipe, Marius Copil si Harri Heliovaara.

Copil, in varsta de 21 de ani, a inceput destul de timorat partida si a cedat primul set, dar si-a revenit repede si si-a adjudecat urmatoarele trei acte, scor 6-4, 6-2, 6-4. Pana aici se respectau calculele hartiei, partida de dublu de sambata devenind cruciala.

Pentru romani aceasta a fost o adevarata sarbatoare, fiind prilejul unei reuniri emotionante a lui Florin Mergea cu Horia Tecau, dublul de aur al juniorilor in urma cu sapte sau opt ani. Cei doi, aflati prima data impreuna dupa 2008, n-au avut nevoie de mult timp sa se acomodeze unul cu celalalt si i-au invins destul de lejer pe Nieminen si Heliovaara, scor 6-4, 7-6, 6-1.

Romania intra in ultima zi a duelului cu Finlanda cu avantaj, dar ultimele doua meciuri de simplu se anuntau infernale pentru noi. Mai intai, Marius Copil a incercat sa-i faca fata lui Nieminen si, in ciuda unei evolutii extrem de curajoase, a cedat. Romanul a pierdut primul set cu 3-6 si pe al doilea cu 5-7 (dupa ce a servit pentru set), reusind un 6-1 extraordinar in setul trei. Actul al patrulea a fost extrem de echilibrat, dar experienta superioara a nordicului si-a spus cuvantul, acesta impunandu-se in tie-break.

Astfel, scorul devenea 2-2, iar toata greutatea cadea pe umerii lui Victor Crivoi, un fost jucator de top 100 mondial, macinat insa in ultimii ani de multe accidentari. Romanul a intrat greu in jocul cu Heliovaara, cel care a reusit sa castige primul set cu 6-4. Seturile doi si trei au fost extrem de lungi si echilibrate, fiecare din jucatori reusind sa se impuna in cate unul in prelungiri.

Setul patru a apartinut clar lui Crivoi, cel care a castigat cu 6-3, dupa care a urmat nebunia. Heliovaara a simtit momentul bun al romanului si a apelat la o „accidentare” imaginara pentru a-i intrerupe acestuia ritmul. Din nefericire, romanul a muscat momeala si s-a relaxat, moment in care finlandezul a dat drumul la o adevarata masina de asi. Pana sa se dezmeticeasca Crivoi, s-a facut 3-0, apoi 4-1 in setul decisiv, iar Romania incepea deja sa se gandeasca la barajul pentru supravietuire de luna viitoare.

Epuizat fizic si mai ales psihic, Victor Crivoi a reusit o revenire pe care nimeni nu prea o mai credea posibila si a egalat intai, pentru ca la 5-5 sa rupa definitiv echilibrul cu un break pentru 6-5. A urmat un joc pe serviciul romanului in care Heliovaara nu a mai contat, iar tribunele spumoase de la Cluj au izbucnit in urale. Nu este calificare in Grupa Mondiala, dar este o victorie mare, obtinuta de niste baieti inimosi, entuziasti si ambitiosi.

Scrie un comentariu