Categorii: Brazilia 2014, Fotbal, Stiri

Romania merge la baraj

Romania a invins greu Estonia pe teren propriu, scor 2-0, gratie „dublei” reusite de Ciprian Marica.

Cu un soc sters, tricolorii au obtinut cele 3 puncte care au calificat nationala Romaniei la barajul pentru Campionatul Mondial din 2014.

Aceasta calificare nu venea daca Olanda nu isi respecta blazonul si castiga in Turcia, asa cum a facut-o, scor 2-0. Turcii aveau nevoie de victorie. Ungaria a castigat si ea in fata Andorrei, scor 2-0 si a terminat grupa pe locul 3.

Tragerea la sorti pentru barajul pentru CM din 2014 va fi pe 21 octombrie. Meciurile de la baraj se vor juca pe 15 si 19 noiembrie.

Clasamentul grupei:
1. Olanda 28p
2. Romania 19p
3. Ungaria 17p
4. Turcia 16p
5. Estonia 7p
6. Andorra 0p

Am intrecut Turcia. Pentru ca ne-am luat punctele cu echipele medii si mici ale grupei,

Ungaria, Estonia si Andorra, doar la Budapesta cedand o remiza. In acest timp, turcii

pierdut 5 dintre cele 6 puncte cu Ungaria.

Cine a urmarit meciul de la Istanbul in paralel cu cel din Bucuresti intelege exact uriasa sansa de care am beneficiat. Pentru ca turcii au alergat cu o inima mare si au atacat la risc, presindu-si adversarii o buna bucata din meci, ca o echipa foarte buna, dar fara stiinta de a-si concretiza entuziasmul pe tabela.

La impresia artistica, Turcia ar fi devansat Romania, dovada si declaratia onesta a lui Rat, care recunostea superioritatea vecinilor de butoi cu pulbere.

Dar o campanie de calificare nu e un concurs de frumusete si nici o tura de onoare, ci o lupta matematizata si chinuitoare. I-am facut fata mai bine decit turcii. Ar fi nedrept sa nu amintim de stoicismul lui Victor Piturca, unul dintre putinii care a continuat sa creada in aceasta calatorie lunga.

Intre o mie de probleme de lot, atitudine si sanatate, selectionerul a strins de picioarele fotbalistilor latul ideii ca se poate. Si a tras de el, tirindu-i de-a valma pe cei curajosi si dezamagiti, pe luptatori si pe petrecareti, pe oracolul de la Balcesti si pe teribilul Reghecampf, fiecare cu ifosele si nemultumirile sale auguste, de oameni care ar fi facut mult mai bine daca erau in locul lui Piturca.

Dar in locul lui n-a fost nimeni si nimeni nu va fi nici la barajul care ne asteapta si unde putem intilni, dupa calculele de la aceasta ora, Portugalia, Grecia si Croatia. Plus Suedia/Anglia/Ucraina, ne lamurim pina la miezul noptii.

O noapte care se va incheia privind relaxati rezumatele la televizoarele care vor sticli albastre prin cartiere. De cind n-am avut acest privilegiu al epuizarii multumite!

Priviti golul doi al olandezilor de la Istanbul! Kuyt ii paseaza lui Sneijder, acesta fenteaza din preluare si trage fara speranta, infigind Turcia pina la genunchi in iarba ofilita. Doi mari fotbalisti care-si incheie cariera chiar pe malul Bosforului trimit Turcia la culcare. Un omagiu al fair-play-ului si caracterului.

Olanda nu ne-a dezamagit la Istanbul, impunindu-se cu 2-0 in fata Turciei. Rezultatul ne asigura calificarea la baraj si ii da dreptul echipei lui Louis van Gaal sa spere ca va ocupa un loc in prima urna pentru Mondiale.

Turcii n-au apucat sa spere prea mult ca pot ajunge in play-off. Dupa masacrul cu Ungaria, 8-1, olandezii au avut nevoie de numai 8 minute sa deschida scorul. Robben i-a pacalit pe fundasii gazdelor cu o executie din lovitura libera, care n-au reusit sa stopeze centrarea vicleana a mijlocasului.

Scrie un comentariu