Categorii: Stiri

Rusia invinge Slovacia si redevine campioana mondiala la hochei

In vreme ce in NHL se disputau semifinalele si finalele celor doua Conferinte, jucatorii neangrenati in lupta pentru Cupa Stanley se bateau pentru trofeul Campionatului Mondial de hochei pe gheata. Competitia gazduita de Finlanda si Suedia s-a incheiat ieri, invingatoare fiind Rusia, care a ajuns la nu mai putin de 26 de titluri mondiale in istorie.

Ex-sovieticii, campioni mondiali in 2008 si 2009, veneau dupa doua turnee finale mai putin reusite, in 2010 obtinand medalia de argint in Germania, in vreme ce in 2011 s-au clasat doar pe patru in Slovacia. De aceasta data, nu le-a mai stat nimeni in cale rusilor, acestia reusind numai victorii clare la Mondialele din acest an.

Nationala Rusiei a incheiat grupa de la Stockholm cu sapte victorii din sapte posibile, lista victimelor din prima faza a competiei cuprinzand numele nationalelor Suediei, Cehiei, Norvegiei, Letoniei, Germaniei, Danemarcei si Italiei. Rusii au castigat toate meciurile din grupe la diferente de doua goluri sau mai multe, reusind chiar sa nu primeasca gol in trei randuri (2-0 cu Germania, 2-0 cu Cehia, 4-0 cu Italia).

Yevgeni Malkin si compania si-au continuat galopul de sanatate si in fazele eliminatorii ale competitiei mondiale, trecand in sferturi cu 5-2 de Norvegia si in semifinale cu 6-2 de Finlanda. Adversara din finala, Slovacia, campioana mondiala din 2002, nu a putut face nici ea fata tavalugului rusesc si s-a inclinat cu scorul de 2-6.

Prima repriza a finalei a fost singura echilibrata, slovacii reusind chiar sa deschida scorul, prin Zdeno Chara. Rusii au egalat la mijlocul mitanului, dupa un gol al lui Syomin, iar la sfarsitul primei reprize pare ca vom avea un meci echilibrat. Repriza secunda a fost insa una dezastruoasa pentru slovaci, rusii reusind sa inscrie de trei ori fara sa primeasca vreun gol.

Perezhogin, Tereshenko si Syomin au fost marcatorii celor trei goluri din repriza a doua, scorul de 4-1 dupa 40 de minute fiind unul care nu mai lasa loc de niciun comentariu. Chiar si asa, rusii au continuat sa atace si in ultimele 20 de minute ale finalei, reusind sa mai inscrie de doua ori, prin Datsyuk si Malkin. Chara a avut si el o rabufnire de orgoliu si a mai marcat o data, dar una peste alta superioritatea rusilor a fost de necontestat.

Medaliile de bronz au fost cucerite de nationala Cehiei, cea care a reusit o victorie dramatica in fata Finlandei chiar la Helsinki. Echipa lui Alois Hadamczik a dominat clar prima repriza si a inscris trei goluri, primind unul singur in cele 20 de minute, dar apoi aproape ca nu a mai contat in atac. Repriza a doua s-a incheiat fara gol, in vreme ce in ultimul mitan Jokinen a redus din handicap pentru finlandezi, dandu-le acestora sperante la o medalie. Pana la urma, scorul a ramas 3-2 in favoarea Cehiei, echipa care isi pastreaza medaliile de bronz obtinute in 2011.

Scrie un comentariu