Categorii: EURO 2016, Fotbal, Stiri

Spania, din nou finalista. Furia Roja a trecut la penalty-uri de Portugalia in prima semifinala Euro 2012

Semifinala de Campionat European sau un antrenament comun al lui Real Madrid si al Barcelonei? Asa era prefatat meciul dintre Spania si Portugalia de la Euro 2012 pe canalele de socializare ieri, acolo unde absolut toata lumea astepta un spectacol unic de la Cristiano, Xavi, Iniesta si ceilalti.

Spectacol nu a fost nici in iarba si nici macar in tribune, acolo unde au ramas din nou destul de multe locuri goale. Portugalia a inceput in 11-le cunoscut deja de toata lumea, fara vreo surpriza, in vreme ce Del Bosque a incercat sa scoata un as din maneca neasteptat si l-a trimis titular pe Alvaro Negredo.

Meciul a inceput tern, intr-o tatonare prelungita, ambele echipe parand tematoare si nedispuse la mare efort in ofensiva. Portugalia n-are spatii de contraatac, Spania n-are inspiratie pe ultimii 30 de metri inainte de poarta lui Rui Patricio, iar partida curge greu, greu de tot. Cristiano incearca ceva in flancul stang, Nani il imita din cand in cand in dreapta, dar axul central al defensivei spaniole este de netrecut.

De partea cealalta, Busquets, Xabi Alonso, Xavi si Iniesta paseaza, paseaza si iar paseaza, dar mingile se duc aproape exclusiv in lateral, in spate sau in cel mai bun caz un metru-doi in fata. Vine pauza si deja incepi sa te gandesti daca meciul pe care il vezi e o semifinala de Campionat European sau un derby incrancenat din Liga lu’Mitica.

Inceputul reprizei a doua nu schimba cu mult datele problemei, Spania ramanand cu posesia, iar Portugalia incercand pe contraatac sa  „muste”. Ocaziile lipsesc aproape cu desavarsire, primul sut pe poarta al lui Xavi si compania venind de-abia in minutul 67. Cristiano se zbate in gol, dar si cand primeste cate o sansa, isi bate joc de ea cu seninatate. Lovitura libera de la 25 de metri trimisa in tribune, plus inca un sut de la 16 metri singur cu Casillas tot acolo, iar prelungirile vin implacabile.

Navas si Pedro, trimisi pe teren in repriza a doua din timpul regulamentar, par sa mai anime putin meciul si primele ocazii mari ale Spaniei vin in sfarsit. Rui Patricio este la post insa, Cristiano si Nani au obosit, asa ca totul se decide la penalty-uri. Care penalty-uri incep prost pentru ambele echipe, tradate de primii executanti, Xabi Alonso si Moutinho.

Urmeaza cate doua serii de lovituri transformate, inclusiv o „scarita” superba a lui Ramos, dupa care Bruno Alves inchide ochii, da cat poate in minge, care zguduie transversala portii lui Casillas. Ronaldo, care n-apucase inca sa bata, stie ca totul se poate termina la urmatorul penalty, executat de Fabregas, si aproape ca nu mai are putere sa se uite spre punctul cu var.

Cesc nu sta mult pe ganduri si trage si el la mare risc, mingea se duce in bara laterala si… de acolo in poarta. Spania invinge, poate nemeritat, o Portugalie care a depins totusi prea mult de Ronaldo si este aproape sa scrie istorie. Din nou. Casillas, Ramos si compania pot deveni prima echipa cu trei titluri mari consecutive si se pot incorona campioni continentali pentru a doua oara la rand. Asta bineinteles daca nu va avea Germania ceva de spus…

Scrie un comentariu