Categorii: Stiri, Tenis

Spania – SUA si Argentina – Cehia vor fi semifinalele Cupei Davis

In timp ce reprezentativa a doua a Romaniei pierdea clar in fata Olandei in esalonul doi al tenisului mondial pe echipe, in elita s-au disputat sferturile de finala. Fara Rafael Nadal sau Novak Djokovic, cele mai bune opt echipe din lume au facut totusi spectacol, tensiunea atingand pe alocuri cote paroxistice.

Pana la urma, Spania, Statele Unite ale Americii, Cehia si Argentina au obtinut calificarea in careul de asi, singura dintre cele patru care nu era favorita inaintea partidei fiind nationala americana a lui John Isner si a fratilor Bryan.

Prima echipa care a obtinut biletul in semifinale a fost campioana en-titre, Spania. Fara Nadal, dar cu David Ferrer, al cincilea jucator al lumii, in componenta, ibericii au trecut lejer, cu scorul de 4-1, de Austria. Spania a castigat ambele puncte de la simplu de vineri, Ferrer si Almagro trecand in trei seturi de Melzer si Haider-Maurer.

Punctul de la dublu a fost adjudecat de oaspeti, perechea Marach/Peya, una dintre cele mai bune din lume in acest moment, trecand in patru seturi de Marcel Granollers si Marc Lopez. La simplu insa, spaniolii nu au avut probleme nici duminica, Ferrer si Almagro castigand inca o data in minimum de seturi.

O partida mai echilibrata a avut loc la Praga, unde Cehia a dat piept cu Serbia. Dupa prima zi, scorul era egal, dupa ce Berdych a trecut de Troicki, iar Tipsarevic l-a invins pe Stepanek. Punctul de la dublu a fost adjudecat lejer de Berdych si Stepanek, iar in ultima zi, Tomas Berdych a castigat in trei seturi, 7-6, 7-6, 7-6, cu Janko Tipsarevic. Era deja 3-1, iar ultimul meci, castigat de Rosol in fata lui Troicki, nu a mai contat decat pentru palmares.

Si la Buenos Aires, a avut loc o partida destul de echilibrata, chiar daca si aceasta a fost rezolvata dupa patru meciuri. Argentina a dat piept cu Croatia, iar ex-iugoslavii au castigat primul punct la simplu, prin Marin Cilic. Karlovic a pierdut apoi clar cu Del Potro, iar totul s-a jucat la dublu, intr-un meci de un dramatism incredibil.

Perechea Nalbandian/Schwank a avut pana la urma castig de cauza, in cinci seturi, in fata lui Cilic si Karlovic, iar Del Potro a mai castigat un meci la simplu si a dus scorul la 3-1.

In fine, cea mai spectaculoasa partida a avut loc in Franta, unde gazdele au pierdut oarecum surprinzator cu o echipa a Statelor Unite lipsita de aportul lui Mardy Fish sau Andy Roddick. Tsonga l-a invins in patru seturi pe tanarul Harrison in primul meci si lucrurile pareau sa mearga in favoarea „cocosilor”.

Totusi, urmatoarele trei puncte au fost toate castigate de americani, prin John Isner la simplu (doua) si fratii Bryan, in cele trei meciuri francezii reusind sa castige doar un set. Ultimul punct a fost castigat de Gilles Simon pentru gazde, dar zarurile erau deja aruncate.

In semifinale, Spania va primi vizita Statelor Unite, iar Argentina va gazdui meciul cu Cehia, cele doua echipe latine avand sanse mari sa repete finala de anul trecut, adjudecata atunci de Rafael Nadal si compania. Cele doua partide care vor decide finalistele vor avea loc intre 14 si 16 septembrie.

 

Scrie un comentariu