Categorii: Stiri

Stephen Hendry, cel mai titrat jucator din istoria snooker-ului, s-a retras din activitate

Campionatul Mondial de snooker care se disputa in aceste zile la Sheffield, in Anglia, a oferit numeroase surprize la masa de joc, mai multi favoriti iesind din primele tururi. Totusi, cel mai mare soc al competitiei a venit de la un jucator care a reusit sa acceada in faza sferturilor de finala, scotianul Stephen Hendry.

Hendry, cel mai titrat jucator din istoria snooker-ului, si-a anuntat retragerea din activitate imediat dupa meciul pierdut in sferturi, dar a declarat ca decizia nu a avut nicio legatura cu eliminarea. Jucatorul de 43 de ani a fost invins clar de Stephen Maguire, scor 2-13, dar chiar si asa a facut o figura frumoasa la ultima sa competitie, ajungand pe tabloul principal din calificari si eliminandu-i apoi pe Stuart Bingham, al 16-lea jucator al lumii in acest moment, si pe John Higgins, campionul mondial en-titre.

Decizia lui Hendry era luata de mai bine de trei luni, dupa spusele acestuia, dar britanicul nu a dorit sa faca nimic public inainte de participarea la inca un Campionat Mondial. Scotianul a reusit sa obtina nu mai putin de sapte titluri mondiale in cariera sa, in anii 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 si 1999 si spera ca va reusi sa mai bifeze inca un trofeu inainte de retragere.

” A fost o decizie destul de simpla, au fost mai multe motive care au condus la aceasta, iar pe o parte din ele nu doresc sa le fac publice. Programul incarcat a fost una din cauze, faptul ca nu mai pot juca snooker-ul pe care mi-l doresc a fost alta cauza, faptul ca nu ma mai simt bine cand ma antrenez a fost de asemenea o cauza. „ a declarat Hendry la conferinta de presa de dupa meciul cu Maguire de la actualul Campionat Mondial.

Cu 36 de trofee in turnee de clasament si 38 in turnee mai putin importante, Stephen Hendry este unanim considerat drept cel mai valoros jucator din istoria sportului. Perioada sa de glorie s-a petrecut in anii’90, dar si dupa 2000 scotianul a mai reusit cateva performante demne de mentionat. Astfel, in 2005, a castigat Cupa Maltei si a fost finalist la Open-ul Tarii Galilor si la cel al Chinei, in vreme ce in 2006 a jucat finala Campionatului Regatului Unit.

In ultimii sapte ani de zile, Hendry nu a mai castigat decat un turneu, si acela demonstrativ in 2009, dar la Campionatul Mondial din acest an a impresionat pe toata lumea, reusind break-ul maxim, de 147 de puncte. A fost a 11-a isprava de acest fel din cariera marelui campion, cel care se poate spune ca a ales un moment perfect pentru a parasi snooker-ul si pentru a fi tinut minte de toti fanii acestui sport drept un jucator extrem de redutabil si capabil sa invinga pe oricine.

Scrie un comentariu