Categorii: Stiri

Tara Galilor face Marele Slem si castiga Turneul celor Sase Natiuni la rugby

Nationala de rugby a Tarii Galilor este noua regina a Europei, ”Dragonii rosii” reusind sa castige trofeul Six Nations, dar si Marele Slem. Dupa patru victorii in primele patru etape ale Turneului celor Sase Natiuni din acest an, galezii au disputat meciul decisiv pentru titlu la Cardiff, in fata Frantei, si au dominat de la un capat la altul o disputa care nu se putea incheia decat cu victoria lor.

Francezii au deschis scorul destul de repede pe Millenium Stadium, dupa o lovitura de pedeapsa transformata de Dimitri Yachvili, dar cele trei puncte reusite in startul partidei aveau sa ramana si singurele ale ”cocosilor” pana la pauza. Alex Cuthbert a reusit singurul eseu al meciului la jumatatea primei reprize, iar pana la pauza galezii au reusit sa-si extinda avantajul pana la sapte puncte.

Era 10-3 dupa 40 de minute, iar britanicii visau cu ochii deschisi la al treilea Mare Slem in ultimii opt ani. Totusi, victoria nu putea fi obtinuta atat de usor, iar francezii si-au aratat coltii in repriza secunda. Lionel Beauxis a adus trei puncte pentru Franta devreme in partea a doua a jocului, iar diferenta se micsora la doar patru puncte, adica mai putin de un eseu.

Leigh Halfpenny a reusit sa transforme o lovitura de penalitate din propria jumatate (!), iar victoria parea din nou sigura. Nici de data aceasta nu au renuntat insa francezii, cei care s-au mai apropiat o data la doar patru puncte, scor 9-13. Pana la final insa au mai marcat doar galezii, iar scorul final, de 16-9, a reflectat perfect jocul din iarba.

Nationala Tarii Galilor a fost mai darza, mai hotarata si mai motivata in fata Frantei, jucatorii pregatiti de Warren Gatland meritand pe deplin aceasta victorie, la fel ca si celelalte patru obtinute in actualul sezon de Six Nations.

In celelalte doua partide din ultima etapa a Six Nations, Anglia a reusit o victorie la pas cu Irlanda pe teren propriu, scor 30-9, in vreme ce Italia a invins surprinzator Scotia cu 13-6. In clasamentul final al competitiei, Tara Galilor, care a totalizat zece puncte din zece posibile,  a fost asadar urmata de Anglia, cu opt puncte, Irlanda si Franta, cu cate cinci puncte, Italia, cu doua puncte, si Scotia, fara niciun punct.

Scrie un comentariu