Categorii: EURO 2016, Fotbal, Stadioane

Totul despre Euro 2012, episodul 5: stadioanele din Polonia

Dupa ce am analizat pe scurt componenta grupelor Campionatului European de fotbal din aceasta vara, trecem acum la lucruri mai de ”finete” si vom vorbi in doua articole despre cele opt stadioane care vor gazdui spectacolul de la Euro 2012.

Probabil deja stiti ca Europeanul din aceasta vara va avea doua tari organizatoare, Polonia si Ucraina, prima dintre acestea urmand a gazdui 15 meciuri, dintre care partida de deschidere a competitiei. Sa vedem insa care sunt cele patru stadioane poloneze pregatite de show.

1. Stadionul National, Varsovia

Cu o capacitate de 58.500 de locuri, stadionul din capitala Poloniei va fi gazda a trei meciuri din grupe, inclusiv meciul de deschidere al competitie, plus a unui sfert de finala si a unei semifinale. Noul stadion a fost construit intre 2008 si 2011 pe locul fostului Stadion al ”celei de-a zecea aniversari”, un stadion care a gazduit meciuri de fotbal timp de peste o jumatate de secol, intre 1955 si 2008.

Stadionul National din Varsovia va fi locul in care vor avea loc, pe langa partidele Europeanului din aceasta vara, si doua concerte de exceptie, al Madonnei, pe 1 august, si al formatiei britanice Coldplay, in data de 19 septembrie. Costurile de construire a noului stadion au fost estimate la aproximativ 500 de milioane de euro, iar acesta cuprinde si o suprafata comerciala de nu mai putin de 25 de mii de metri patrati.

2. PGE Arena, Gdansk

Situat in centrul celei de-a patra zone metropolitane ca marime din Polonia, PGE Arena este stadionul folosit pentru partidele de acasa de echipa de club Lechia Gdansk. Construit tot intre 2008 si 2011, acest stadion are o capacitate de 43.615 locuri si a costat aproximativ 775 de milioane de zloti (187 de milioane de euro).

PGE Arena va gazdui trei partide din grupele Europeanului, inclusiv Spania-Italia, si un sfert de finala si a fost deja gazda unui meci international, amicalul dintre Germania si Polonia de anul trecut.

3. Stadionul Municipal, Wroclaw

Cu o capacitate de 42.771 de locuri, stadionul din Wroclaw a fost construit mai repede decat cele din Varsovia si Gdansk (lucrarile au durat doi ani si cinci luni) si i-a costat pe polonezi in jur de 730 de milioane de zloti, adica 175 de milioane de euro. Si acesta este un stadion folosit in prezent pentru partide din prima liga poloneza, echipa Slask Wroclaw fiind mandra gazda a acestei ”bijuterii”.

Deschiderea oficiala a arenei a avut loc cu ocazia meciului de box profesionist dintre Tomasz Adamek si Vitali Kliciko, iar la European se vor disputa aici trei partide din grupe, cea mai importanta fiind cea dintre Polonia si Cehia.

4. Stadionul Municipal, Poznan

Ultimul, dar nu cel din urma, stadionul din Poznan este singurul dintre cele patru care si-a pastrat ceva din istorie si traditie. Construit initial intre 1968 si 1980 (!), acesta a fost refacut intre 2003 si 2010 si este acum un amalgam superb de modern si clasic. Cu o capacitate de 43.269 de locuri, arena din Poznan reprezinta totusi un paradox, in conditiile in care renovarea sa a costat 180 de milioane de euro, adica mai mult decat constructia arenei din Wroclaw si aproape la fel de mult ca cea din Gdansk.

Folosit de doua echipe de club, Lech si Warta, Stadionul Municipal a gazduit un concert al lui Sting in 2010 dupa refacere, iar la European va primi trei partide din grupe, dintre care doua ale Italiei.

 

Scrie un comentariu