Categorii: EURO 2016, Fotbal, Stadioane

Totul despre Euro 2012, episodul 6: stadioanele din Ucraina

Suntem din ce in ce mai aproape de startul Campionatului European de fotbal, iar toti ochii sunt atintiti spre Polonia si Ucraina, gazdele competitiei din aceasta vara. Ucraina va fi cu siguranta in prim-plan, cu toate ca echipa nationala ex-sovietica este vazuta de multi drept una dintre cele mai slabe nationale care va lua parte la Euro 2012.

Chiar daca Sevcenko si compania au sanse mari sa paraseasca turneul final inca din grupe, stadioanele din Kiev si Donetk, pe care se vor disputa finala si una din semifinalele competitiei, ii vor face pe ucraineni sa fie pe buzele tuturor microbistilor. Despre cele doua stadioane, dar si despre cele din Harkov si Lvov vom vorbi pe scurt in urmatoarele randuri.

Stadionul Olimpic, Kiev

Cunoscut si sub numele de ”Complexul national olimpic sportiv” sau ”Stadionul Republican”, acesta va gazdui trei partide din grupele Euro 2012, un sfert de finala, dar si finala competitiei. Cu o capacitate de 65.720 de locuri (cea mai mare dintre cele opt stadioane care vor gazdui meciuri la Europeanul din acest an), arena din capitala Ucrainei a fost construita in 1923 si refacuta de trei ori de-a lungul istoriei, in 1941, 1999 si 2011.

Lucrarile de modernizare de anul trecut au costat guvernul ucrainean nu mai putin de 550 de milioane de dolari, dar rezultatele sunt cel putin spectaculoase, stadionul din Kiev fiind unul dintre cele mai moderne si mai atragatoare din lume.

Donbass Arena, Donetk

Cu o capacitate de 52.518 locuri, stadionul ”Donbass” este gazda meciurilor de pe teren propriu ale echipei Sahtior Donetk, antrenata de romanul Mircea Lucescu. Arena este una noua si extrem de spectaculoasa, constructia sa incepand in 2006 si fiind finalizata in 2009.

Donbass Arena este singurul stadion dintre cele opt care va gazdui meciuri la Euro 2012 si a carui constructie sau modernizare nu a fost realizata special pentru aceasta competitie. Astfel, stadionul a fost realizat la cererea miliardarului Rinat Ahmetov, patronul lui Sahtior, pentru ca echipa sa sa detina o arena moderna pentru partidele din cupele europene.

Cu costuri de constructie de aproximativ 300 de milioane de euro, stadionul din Donetk va gazdui la Euro trei meciuri din grupa D, inclusiv Franta-Anglia, plus un sfert de finala si o semifinala.

Stadionul Metalist, Harkov

Deschis pentru prima data in 1926 si renovat in 2009, stadionul din Harkov este gazda meciurilor de pe teren propriu ale echipei Metalist. Cu toate ca nu este la fel de spectaculos ca cele din Kiev si Donetk, stadionul ”Metalist” este unul extrem de bine pus la punct, iar in incinta sa, se regaseste un centru comercial de amploare printre altele.

Cu o capacitate de 38.663 de locuri, va gazdui trei partide din grupe, Olanda – Germania, Olanda – Danemarca si Olanda – Portugalia.

Arena Lvov, Lvov

Desi are o capacitate de doar 34.915 locuri si a costat ”numai” 211 milioane de euro, stadionul din Lvov este unul cochet si foarte modern. Construit special pentru turneul final, acesta nu gazduieste partidele vreunui club, iar deschiderea lui oficiala a fost realizata in octombrie 2011.

In noiembrie anul trecut, Ucraina a disputat un meci amical pe Arena Lvov impotriva Austriei, iar la Euro 2012 aici se vor juca trei meciuri din grupe (Germania – Portugalia, Danemarca – Portugalia si Danemarca – Germania).

 

Scrie un comentariu