Categorii: EURO 2016, Fotbal

Totul despre Euro 2012, episodul 9: arbitrii turneului final

Dupa ce am vorbit pe scurt despre echipele participante la Campionatul European de fotbal din acest an, despre stadioanele pe care se va juca in Polonia si Ucraina, dar si despre cotele la pariuri ale principalelor favorite la trofeu, astazi vom vorbi despre „oamenii in negru” de la turneul final.

12 arbitri centrali, 24 de tusieri, dar si 24 de arbitri aditionali, care vor fi folositi pe linia celor doua porti, vor face deplasarea in Ucraina si Polonia, printre acestia nenumarandu-se niciun roman. Brigazile de arbitri vin din Anglia, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Portugalia, Scotia, Slovenia, Spania, Suedia si Turcia, niciuna dintre aceste tari neavand mai mult de o brigada de „fluierasi”.

Howard Webb este probabil cel mai cunoscut dintre arbitrii centrali ai turneului final din acest an. Englezul de 40 de ani este arbitru FIFA din anul 2005, iar varful carierei l-a cunoscut in 2010, atunci cand a fluierat atat la finala Champions League, cat si la ultimul act al Cupei Mondiale.

De altfel, Webb este primul arbitru din istorie care a fluierat la cele doua finale in acelasi an, fiind un oficial extrem de respectat de jucatori, cat si de antrenori pentru autoritatea pe care o are in teren, dar si pentru modul in care stie sa comunice cu jucatorii.

Neamtul Wolfgang Stark este un alt nume mare al arbitrajului mondial care va fi prezent la Euro 2012. In varsta de 42 de ani, acesta este pe lista FIFA din 1999 si a fluierat la trei partide din cadrul Cupei Mondiale din 2010. Cu toate acestea, Stark nu mai este la fel de bine vazut in fotbalul mondial in ultimele sezoane, fiind ales chiar cel mai slab arbitru din campionatul german in turul campionatului 2010-2011.

Ungurul Viktor Kassai, de doar 36 de ani, este al treilea nume cu sanse mari la arbitrarea finalei din aceasta vara. Kassai a fluierat in finala Champions League de anul trecut si este pe lista FIFA din anul 2003. Acesta a arbitrat patru partide de la Mondialul din 2010, dar si trei din calificarile Euro 2012, ultima in noiembrie 2011.

Webb, Stark si Kassai vor fi acompaniati in Polonia si Ucraina de alti noua centrali, acestia nefiind la fel de cunoscuti. Francezul Stephane Lannoy a arbitrat meciuri din grupele Cupei Mondiale din 2010, italianul Nicola Rizzoli este arbitru FIFA din 2007, Bjorn Kuipers se va afla la primul turneu final important din cariera, Pedro Proenca este arbitru FIFA de noua ani de zile, Craig Thomson nu a fost nici el prezent la vreo competitie de anvergura Campionatului European pana acum, Damir Skomina a fluierat recent la meciul dintre Chelsea si Benfica din Champions League, Carlos Velasco Carballo a arbitrat finala Europa League de anul trecut, Jonas Eriksson este arbitru FIFA din 2002, iar Cuneyt Cakir a fluierat la cinci meciuri de la CM U20 din 2011.

Ceea ce este interesant la lista de arbitri nominalizati pentru Euro 2012 este ca gasim mai multe nume mari la arbitrii aditionali decat la „centrali”. Astfel, englezii Atkinson si Clattenburg, germanul Florian Meyer si italianul Paolo Tagliavento vor fi arbitri de linia portii la turneul final din acest an, iar numele lor probabil spun mai multe decat cele ale lui Cakir, Lannoy sau Proenca.

In fine, perechile de tusieri vor fi din aceleasi tari cu centralii, existand si cate un tusier de rezerva in cazul fiecarei brigazi. Aici nu prea putem vorbi de „nume mari” ale arbitrajului mondial, deoarece arbitrii de linie nu sunt la fel de cunoscuti precum centralii. Speram insa ca acest lucru sa ramana si dupa Euro 2012, deoarece tusierii nu se „remarca” decat atunci cand gafeaza flagrant.

 

Scrie un comentariu