Categorii: Stiri

Turneul celor 6 Natiuni incepe sambata

Pasionatii de rugby au motive de satisfactie: sambata va debuta cea mai tare competie cu balonul oval a batranului continent, prilej de meciuri foarte spectaculoase si palpitante. Programul primei etape are doua meciuri sambata si unul duminica. Sambata se joaca Tara Galilor – Irlanda pe Milennium Stadium din Cardiff si Anglia – Scotia pe Twickenham din Londra. Programul primei etape se incheie duminica cu partida Italia – Franta pe Stadio Olimpico din Roma.
In primul meci, Tara Galilor – Irlanda, va fi interesant de urmarit la ce nivel este acum echipa gazda, stralucitoare anul trecut, cand si-a creat drum spre al 11-lea Mare Slem, dar in cadere libera de atunci, cu sapte infrangeri consecutive.
Pronosticuri in ceea ce priveste castigatoarea Turneului din 2013 sunt greu de dat. Exista, lesne de vazut, un mare echilibru intre echipele mari, exceptand categoric doar Italia. Anglia si Franta sunt an de an favorite. Cu o anumita doza de diplomatie, managerul francezilor, Philippe Saint-Andre, a dat drept castigatoare Anglia, care se afla cu doi ani si jumatate inaintea „propriei” Cupe Mondiale, in plina reconstructie a unei noi echipe, dupa un Mondial 2011 ratat.
Primul semn ca drumul pe care a luat-o este cel bun l-a constituit superba victorie asupra Noii Zeelande, pe Twickenham (38-21), in decembrie.
„Am simtit ca ne imbunatatim jocul la fiecare meci-test din toamna. Actiunile ofensive prind forma, apararea se aseaza solid”, subliniaza capitanul englez Chris Robshaw, care nu avea anul tecut, in aceeasi perioada, decat o singura selectie. Pe langa aceasta, baietii lui Stuart Lancaster au in acest an si avantajul calendarului, pentru ca vor fi gazde de trei ori (Scotia, Franta, Italia), fata de doar doua deplasari.
Cu Franta lucrurile stau exact invers, cu trei deplasari (Italia, Anglia si Irlanda). Plecand de aici, francezii spera sa capitalizeze pe baza promisiunilor dinamicii jocului incepute in iunie in Argentina (o infrangere, o victorie), concretizata apoi in noiembrie prin trei victorii, contra Australiei (33-6), Argentinei (39-22) si Samoa (22-14). Totusi, va trebui sa faca fata accidentarilor si fluctuatiilor de forma in randul unor jucatori foarte solicitati de Top 14, elita campionatului intern.

Scrie un comentariu