Categorii: Fotbal, Stiri

Zambia este pentru prima data in istorie campioana Africii la fotbal (video)

Echipa reprezentativa de fotbal a Zambiei a castigat Cupa Africii pe Natiuni pentru prima data in istorie dupa o finala de infarct cu Coasta de Fildes. Zambia, calificata pentru a treia oara intr-o finala de CAN dupa editiile din 1974 si 1994, s-a impus la penalty-uri in fata unei echipe care nu a primit niciun gol in intregul turneu din acest an.

Finala dintre Coasta de Fildes si Zambia se anunta una cu o favorita destul de clara, ivorienii aliniind un 11 din care au facut parte nume mari ale fotbalului mondial precum Yaya Toure, Gervinho sau Drogba. Cu toate acestea, partida a fost mult mai echilibrata decat s-ar fi asteptat cineva, jucatorii din Zambia lasand impresia unor sportivi desavarsiti, cu o disponibilitate de efort extraordinara si foarte bine asezati in teren de antrenorul francez Herve Renard.

Zambia a avut chiar multe momente in care a dominat jocul, dar ivorienii ar fi putut transa soarta trofeului in minutul 70. Atunci, Drogba a ratat un penalty scos de Gervinho, cu o executie catastrofala care a trimis balonul mult peste poarta adversa. Adversarii ivorienilor au avut si ei sansa de a-si adjudeca titlul inainte de prelungiri, dar Katongo a lovit bara.

S-a ajuns asadar in prelungiri, prelungiri in care niciuna din echipe nu a riscat, dupa care la lovituri de departajare. S-a mers cap la cap pana la 7-7, inclusiv portarul Zambiei marcand, dupa care Kolo Toure, capitanul ivorienilor, a ratat. Kalaba, de la Zambia, l-a imitat insa si tensiunea crestea pana la cote de neimaginat. Un alt jucator de baza al Coastei de Fildes, Gervinho, a cedat si nu a reusit sa inscrie, iar mingea era in terenul jucatorilor Zambiei.

Acestia nu au mai gresit, au inscris, iar cu un scor neverosimil de 8-7 au castigat pentru prima data in istorie trofeul suprem al Africii. Ivorienii, pe de alta parte, si-au confirmat renumele de echipa care nu e capabila sa se concentreze in momentele importante si raman cu o singura Cupa a Africii cucerita in 1992. Generatia lui Drogba si compania pare sortita esecului, chiar si atunci cand joaca ireprosabil de la cap la coada in defensiva, neprimind niciun gol in nu mai putin de sase partide.

In continuare puteti urmari loviturile de departajare de la finalul partidei dintre Coasta de Fildes si Zambia, dar si penalty-ul ratat de Drogba in timpul regulamentar:

Scrie un comentariu